Frequently Asked Questions ❓

De kosten van een boekhouder of accountant zijn gemiddeld zo’n € 70,- tot € 120,- per uur. Een startende kost je € 60,- tot € 75,- per uur en voor een zeer ervaren betaal je al gauw tussen de € 150,- en € 200,- per uur. 

De B.V. is door de eisen aan de boekhouding, zoals door de kosten van een jaarrekening van de B.V., jaarlijks wel wat meer geld kwijt dan een eenmanszaak. Gemiddeld gezien betalen ondernemers met een B.V. tussen de 2.500 en 5.000 euro per jaar voor de boekhouding.

Bij Procentus worden de tarieven van het pakket op maat bepaald. Zo betaalt u nooit teveel.  Daarnaast werken bij Procentus ervaren boekhouders en ons uurtarief staat vast op € 70,00 per uur.

De kosten voor een jaarrekening van een kleine B.V. variëren rond de €500,- tot €750,-. Hoe groter je onderneming en hoe complexer de financiële administratie, des te hoger de kosten. Bij een grote B.V. beginnen de kosten voor een jaarrekening rond de €900,- en loopt deze prijs op tot gemiddeld €1.250,-.
Bij Procentus starten de tarieven al bij €450,00.

Voor de aangifte van de inkomstenbelasting heb je een jaarrekening nodig. Daarvoor is wel wat kennis van het boekhouden vereist en dit wordt daarom vaak uitbesteed aan een boekhouder. Bedrijven met een B.V. of N.V. als ondernemingsvorm moeten daarnaast soms hun cijfers verplicht laten controleren door een accountant.

De B.V. betaalt vennootschapsbelasting over de winst. De B.V. is ondernemer voor de BTW. Als de B.V. personeel in dienst neemt, krijgt de B.V. te maken met loonheffingen. Ook over het salaris van de directeur-grootaandeelhouder houdt de B.V. loonheffingen in. De tarieven verschillen per jaar. In onze blog vindt je meer informatie.

Vooropgesteld: het is voor kleine ondernemers en zzp’ers niet verplicht om de administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Het bijhouden van de administratie kun je in principe dus gewoon zelf doen, afhankelijk van jouw bedrijfssituatie, financiële kennis en bereidheid om je hierin te verdiepen. Let wel, een boekhouder kan jouw voorzien van adviezen en fiscale voordelen wat jou een hoop geld kan opleveren. Daarnaast kan een kleine fout grote financiële gevolgen hebben. Het is dus raadzaam om de boekhouder te laten doen waar hij goed in is zodat je zelf kan doen waar jij goed in bent. Het ondernemen.

Een goede boekhouder heeft up-to-date kennis van alle zaken die van belang zijn voor het voeren van een goede administratie en het doen van aangiften. Dus kan hij ook goed adviezen geven over jouw financiële bedrijfsvoering. Met dit soort adviezen verdient een boekhouder zichzelf terug. Neem contact met ons op om te kijken of wij de juiste boekhouder voor jouw onderneming zijn.

De boekhoudkundige documenten – en alle stukken aan de hand waarvan het bedrag van de belastbare inkomsten kan vastgesteld worden – moeten bewaard worden gedurende de 7 jaren (of de 7 boekjaren) die volgen op de belastbare periode waarop ze betrekking hebben. De Belastingdienst kan tot 7 jaar terug een boekencontrole uitvoeren en de stukken opvragen.

Heb je een andere vraag?

Neem dan contact met ons op of boek de Financial Quickscan.