Belastingmaatregelen voor ondernemers, werkgevers en consumenten

Het kabinet heeft het afgelopen jaar uitzonderlijke maatregelen ingezet om de Nederlandse economie tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De economie staat er ondanks de crisis goed voor en ook de verwachtingen zijn goed. Daarom lopen de meeste belastingmaatregelen per 30 september af. Vanaf 1 oktober 2021 zijn ondernemers weer verplicht om tijdig belasting te betalen. Terugbetaling van de belastingschuld start vanaf 1 oktober 2022. Ondernemers krijgen dan 5 jaar de tijd om de belastingschuld af te lossen. De invorderingsrente zal per 1 januari 2022 stapsgewijs worden verhoogd naar het gebruikelijke niveau van 4%.

Een aantal fiscale maatregelen geldt tot 1 januari 2022:

  • De onbelaste reiskostenvergoeding.
  • Het behoud van recht op hypotheekrenteaftrek bij een hypotheek-betaalpauze.
  • De vrijstelling voor een aantal Duitse netto-uitkeringen. En verlenging van de overeenkomsten met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers.
  • De verruimde werkkostenregeling.
  • De verlaging van het gebruikelijk loon voor AB-houders.
  • Mogelijkheid deblokkeren g-rekening.

 

Ondernemers: betalingsregeling na uitstel

 

Wanneer moet ik weer belasting betalen?

Per 1 oktober 2021 eindigt bijzonder uitstel van betaling. Alle ondernemers betalen dus vanaf 1 oktober 2021 weer belasting zoals voor de coronamaatregelen. 

Let op: de Belastingdienst rekende tijdens bijzonder uitstel van betaling geen betaalverzuimboete voor het niet (op tijd) betalen van uw aangiftebelasting. Ook deze versoepelde voorwaarde vervalt per 1 oktober 2021. De opgebouwde coronaschuld hoeft u pas vanaf 1 oktober 2022 terug te betalen.

Hoe ziet de terugbetalingsregeling van de belastingschuld eruit?

Als u uitstel heeft gekregen van betaling van belasting, dan biedt de Belastingdienst u een ruime regeling voor terugbetalen. Deze start vanaf 1 oktober 2022. U kunt vervolgens in maximaal 60 maandelijkse termijnen uw belastingschuld aflossen. Zo heeft u tot uiterlijk 1 oktober 2027 de tijd.

Wat gebeurt er met de invorderingsrente bij de belastingschuld?

Om te stimuleren geleidelijk de belastingschuld terug te betalen, verlengt het kabinet de verlaagde invorderingsrente van 0,01% tot en met 31 december 2021. Het normale rentetarief is 4%. Vanaf 1 januari 2022 gaat de invorderingsrente stapsgewijs omhoog:

  • 1% vanaf 1 januari 2022;
  • 2% vanaf 1 juli 2022;
  • 3% vanaf 1 januari 2023; en
  • 4% vanaf 1 januari 2024.

Dit geldt voor alle belastingschulden.

Kan ik ook sneller aflossen dan in 60 maanden?

Ja, als u versneld wilt aflossen, kunt u ook extra betalingen doen. Neemt u hiervoor contact op met de Belastingdienst.

Heeft mijn corona-gerelateerde belastingschuld invloed op de verstrekking van een schone verklaring omtrent betalingsgedrag aan payroll-bedrijven en uitzend- of detacheringsbureaus?

Zolang u zich vanaf 1 oktober 2021 aan de lopende betalingsverplichtingen en aflossingsverplichtingen houdt, zal de Belastingdienst op verzoek een schone verklaring omtrent betalingsgedrag blijven afgeven gedurende de looptijd van de betalingsregeling.

Bron: De Belastingdienst