Procentus B.V. | ✉info@procentus.nl | ☎ 0362070112 |

Procentus | Dé boekhouder voor iedere ondernemer |

Cashflow

U moet een aantal dure rekeningen betalen. Maar omdat u nog geld van een heleboel klanten moet krijgen, kunt u deze rekeningen nu niet betalen. Dat betekent dat uw cashflow niet in orde is en u te maken krijgt met betalingsproblemen.

Wat is cashflow?

Cashflow is de Engelse term voor kasstroom. Deze term wordt vaak gebruikt om aan te geven hoeveel geld er binnenkomt en ook weer uitgaat. Het is de graadmeter voor de levensvatbaarheid van een bedrijf. Bij een negatieve cashflow gaat er meer geld uit dan dat er binnenkomt, waardoor u failliet zou kunnen gaan.

Vergelijk het eens met een huishouden. Als u aan het einde van de maand niet genoeg geld heeft om uw boodschappen en hypotheek te betalen, heeft u een negatieve cashflow. Uw uitgaven zijn groter dan de inkomsten, waardoor u moet lenen of uw spaargeld moet opmaken. Als dit te lang duurt, gaat u failliet.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Inzicht in uw cashflow is erg belangrijk om te meten hoe het met uw bedrijf gaat. Als u veel facturen heeft verstuurd, staat dit op de winst- en verliesrekening als winst. Terwijl de cashflow pas positief is op het moment dat deze facturen ook daadwerkelijk zijn betaald. Een negatieve cashflow kan betekenen dat u failliet gaat, terwijl dit bij een negatieve winst niet het geval is.

Cashflow berekenen

Hoe berekent u dan uw cashflow? Eigenlijk is het een hele simpele rekensom. U trekt al het geld wat u uitgeeft van het bedrag dat er bij uw bedrijf binnenkomt in een bepaalde periode.

Inkomend geld – uitgaand geld = cashflow

Bij deze berekening moet u rekening houden met alle inkomsten en uitgaven van uw bedrijf, dus bijvoorbeeld ook belasting en inkomsten uit eventuele beleggingen.

Tijdelijke negatieve cashflow

Een tijdelijke negatieve cashflow kan altijd gebeuren. Als u een keer moet investeren, kan het zijn dat u die maand een negatieve cashflow heeft. Dit is zeker geen ramp als de cashflow de rest van het jaar weer positief is. Vergeet in ieder geval niet om dit goed in de gaten te houden.

Tips voor een gezondere kasstroom
  • Zorg dat klanten uw facturen makkelijk en snel kunnen betalen, door bijvoorbeeld een iDeal-link op uw facturen te plaatsen. Dit betekent vaak dat u uw geld sneller ontvangt.
  • Bied meerdere betaalopties aan, zodat uw klant altijd een mogelijkheid heeft om te betalen.
  • Vermeld de betalingsvoorwaarden op uw facturen, zodat de klant hier van op de hoogte is.
  • Betaal uw eigen facturen zo laat mogelijk, maar wel binnen het betalingstermijn.
 
cashflow

www.procentus.nl | Info@procentus.nl